Bilimsel İçerikler

Propolis ve Bileşiklerinin Antikanser Aktivitesi

Propolisin kimyasal bileşimi çeşitlidir ve coğrafi ve botanik kökene, iklim faktörlerine, bitki kaynaklarına, menşe yeri ve arılar tarafından toplandığı zamana göre değişiklik göstermektedir.Propolisin biyolojik aktivitesi, çeşitli bileşikler arasındaki etkileşimin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bileşenlerin en önemli ve en dikkat çeken özelliklerinden biri de antikanserojen etkidir.

2021 yılında Polonya’da yayımlanmış bir çalışmada bu etki detaylıca açıklanmış ve bilimsel verilenr ışığında kansere karşı etkisi ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre:

Propolis, bal arılarının ürettiği bir madde olup antibakteriyel, antifungal ve immünomodülatör özellikleri ile antik çağlardan beri bilinmektedir. Bunların dışında ayrıca antikanser etkiye de sahiptir. Mevcut araştırmalar, propolis ve bileşenlerinin karsinojenezi(normal bir hücrenin tümör hücresine dönüşmesi ve çoğalarak bir kitle oluşturması süreci)engellediğini gösteren moleküler mekanizmaları anlamayı amaçlamaktadır.

Propoliste bulunan bileşikler, PI3k/AKT/mTOR, NFκB, JAK-STAT, TLR4, VEGF, TGFβ ve içsel ve dışsal apoptoz (hücre ölümü) yolları gibi kanser başlangıcı, ilerlemesi ve metastaz için çok önemli olan çoklu sinyal yollarını inhibe eder.

Yukarıda belirtilen yollar aracılığıyla propolis, apoptozu ve hücre döngüsünün durdurulmasını sağlayarak, kanser hücrelerinin çoğalmasını, yaşayabilirliğini, istilasını, göçünü ve kemo direncini azaltabilir. 

Kaynak:
  • Propolis ve Bileşiklerinin Antikanser Aktivitesi,Ewa Forma ve MagdalenaBrys, Sitobiyokimya Bölümü, Biyoloji ve Çevre Koruma Fakültesi, Lodz Üniversitesi, Pomorska 141/143, 90-236 Lodz, Polonya
    mdpi.com/2072-6643/13/8/2594/htm