Blog

Propolisin Faydaları Nedir?

Propolis, bir arı ürünü olmasına rağmen ana kaynağı bitkiler tarafından salgılanan bir maddedir. Savunmasız, korumasız taze bitki filizlerini dış etkenlere karşı koruyucu bir rol üstlenir. Bu koruyucu özellik binlerce yıl önce arılar tarafından keşfedilmiş ve kovanda propolisin faydalarından yararlanmak için toplamaya başlamışlardır. Propolis genellikle, meşe, çam, okaliptüs, kestane gibi orman bitkilerinden işçi arılar tarafından toplanır. Propolis, toplandığı bitkilerin sahip olduğu protein ve minerallerinin yanı sıra arıdan gelen enzimlerle mucizevi bir maddeye dönüşür. Propolisin ne işe yaradığını ve arıların bu maddeyi hangi amaçla kullandığını detaylı bir şekilde aşağıda okuyabilirsiniz.

Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolis Ne işe Yarar?

  • İşçi arılar tarafından doğadan toplanan ve kovana taşınan propolis temizlik, bakım ve onarım işlerinde kullanılır. Propolisin arılar için önemini ve ne amaçla kullanıldığını şu şekilde özetleyebiliriz.  
  • Kovan onarımında görev yapar. Kovanda kırık ve çatlakların kapatılmasında macun olarak kullanılmaktadır.  
  • Güçlü bir dezenfektandır. Propolisin en önemli faydası dezenfektan olmasıdır. Ana arı petek gözeneklerine yumurtlamadan önce propolis ile petekler dezenfekte edilir ve temizlenir.
  • Larva döneminde bulunan arıyı dış etkenlerden korur, savunur ve temiz tutar. Larvanın steril bir ortamda gelişmesini sağlar.
  • Kovan uçuş deliklerini daraltılmasında propolis kullanılır. Yaz aylarında geniş uçuş deliklerine sahip kovan, kış mevsiminde kovan içideki sayının azalamasıyla birlikte uçuş deliklerinin daraltılması için kullanılır.
  • Kovanı yabancı mikroorganizmalara karşı korur. Kovan içerisinde arılar tarafından öldürülen büyük sürüngenler dışarı taşınamadığı için propolis ile sıvanarak kovandan izole edilmektedir.
  • Propolis antioksidan bakımından zengin bir maddedir.
  • Yapısal bakımdan güçlü bir onarıcıdır. Propolis, yağlar, proteinler ve balmumu ile güçlü bir etkileşime sahiptir. Bu bileşenler sayesinde zamksı bir yapısı vardır ve kolajen etkiye sahiptir.