Bilimsel İçerikler

Propolis ve Doğurganlık

Günümüzde doğurganlığı etkileyen pek çok faktör mevcuttur. Bunların başında beslenme, yaşam şekli, genetik, mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar vs sayılabilir. Her biri incelenmesi ve üzerine düşünülmesi gereken sebeplerdir.

Günümüzde doğurganlık ile ilgili sorunlara oldukça sık rastlanmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi de daha yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Mevcut teknoloji ve tedavi yöntemleri ile kişiye göre değişebilmekle birlikte olumlu sonuçlar ve ilerlemeler de görülmektedir.

Tüm bunların yanı sıra gerek tedavi aşamasında gerekse öncesinde doğurganlığı arttırıcı doğal yöntemlerle de vücudu destekleyebiliriz. Tüp bebek tedavilerinde doktorların da sıkça önerdiği bir ürün olan arı sütü; hücre yenileyici, üreme hücrelerinin sayı ve kalitesini arttırıcı, hormonları düzenleyici etkileri sayesinde doğal destekler arasında üst sıralarda yer almaktadır.

Arı sütünü kullanan kişilere genellikle polen de önerilmektedir. Protein içeriği, besleyici değeri yüksektir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde bağışıklık ve doğurganlık arttırmada etkilidir.

Bu değerli iki arı ürünü ile birlikte neredeyse her derde deva olan propolisin de önemini vurgulamak gerekmektedir. Propolis bağışıklığı desteklemek için çok etkili bir arı ürünüdür. Yayınlanan pek çok bilimsel araştırma antiviral, antibakteriyal, antienflamatuar, antikanserojen gibi etkilerini ortaya koymuştur.

Propolisin temelde arı yaşamındaki rolü kovanın dış tehditlerden korunmasını sağlamaktır. Arılar kovanlarındaki çatlakları propolis ile kapatır, içini dezenfekte etmek için propolis kullanır, dışardan gelebilecek mikroplara karşı kovanını propolis ile korur. Doğadaki bu işlevini insan vücudunda da görmek mümkündür.

Günümüzde hem hastalıkların tedavisi hem de hastalıklardan korunmak için sıkça tüketilen bu arı ürünü artık doğurganlığı artırıcı ürünlerden biri olarak da sayılabilmektedir. Doğurganlığın azalmasındaki sebep üreme sisteminde veya vücutta mevcut olan bir hastalık ise (uterusfibroidleri, endometriozis, yumurtalık kistleri, tıkalı fallop tüpleri, Pelvikİnflamatuar Hastalık (PID) vb.) yüksek antiinflamatuar özelliği sayesinde bunların tedavisinde ve doğurganlığın iyileştirilmesinde etkili olmaktadır.

FertilityandSterility'de (2003;80:S32) yayınlanan bir çalışmada propolisin doğurganlığa etkisi incelenmiş ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. Çikolata kisti ile bağlantılı kısırlığı bulunan kadınların 9 ay boyunca günde 2 kez 500 mg propolis kullanması sonucu %60’ının hamile kaldığı görülmüştür. Bu oran plasebo grubunda %20 dir. Mevcut kistlerin tedavisi için güçlü etki gösteren propolis, bu durumun iyileştirilmesi ile birlikte doğurganlığı da arttırmaktadır.

Tedavi veya destek amaçlı kullanılacak olan ürünlerin kalitesi ve güvenilirliği ise oldukça önemli ve hassas bir konudur. Üretimi doğaya bağlı olması sebebiyle üretim şartları, üretildiği yer, üründeki propolis oranı, herhangi bir katkı,koruyucu,kimyasal kalıntısı içerip içermediği dikkatle incelenmelidir. Organik sertifikalı olan ürünleri tercih ederek,tüm bu özelliklerin çeşitli analizlerle incelenip onaylandığını, güvenilir ürün almış olduğunuzu bilir, rahatlıkla tüketirsiniz.

Kaynak:
  • Beepropolisversusplacebo in thetreatment of infertilityassociatedwith minimal ormildendometriosis: A pilot randomizedcontrolledtrial. A modern trend, Ali F.M. Ali, A. Awadallah. VOLUME 80, SUPPLEMENT 3, 32, SEPTEMBER 01, 2003